Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27698 • Коментари 1385  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Какво е Пеперуденото Грахово Цвете

   от 19-11-2022 12:50 Какво е Пеперуденото Грахово Цвете : Jabse.InK (7.2/10) 6
Страдате ли от понижена енергия или липса на умствена сила? Чувствате се стресирани? Безпокойство? Не можете да спите? Не можете да заченете? Имате запек? Нарушено зрение? Загуба на коса или преждевременно побеляване? Кожата ви губи колаген?

Известно е, че Butterfly Pea помага.

Известна още, като азиатски гълъбови крила, синя камбанка, син грах, кордофанов грах и дарвинов грах, „пеперудения грах“ ( Clitoria ternatea ) е невероятна билка, стимулираща мозъка, която произхождаща от тропическа екваториална Азия.

В традиционна китайска и аюрведична медицина, Clitoria Ternatea се консумира от векове, като подобрител на паметта, за подсилване на мозъка, антистресово и успокояващо средство.

Известна със своя ярък цвят индиго, Butterfly Pea традиционно се използва, като зеленчук в готвенето, за оцветяване на десерти или за приготвяне на поразително живо оцветен чай.

Грахът Butterfly Pea е пълен с укрепващи здравето антиоксиданти, флавоноиди и пептиди и е дал отлични перспективи в проучвания върху животни, като естествено средство за лечение на редица здравословни оплаквания.

Много продукти за красота, също използват Butterfly Pea, поради ефектите на флаваноида кверцетин върху кожата и косата.

Но първо, нека да разгледаме потвърдените ползи за здравето от Butterfly Pea, преди да разгледаме наличните доказателства.

Ползи от пеперудения грах (Clitoria Ternatea)
Подобряване на зрението
Clitoria Ternatea съдържа антиоксидант, наречен проантоцианидин, който увеличава притока на кръв към капилярите на очите, полезен при лечение на глаукома, замъглено зрение, увреждане на ретината или уморени очи.

Подобряване растежа на косата
Богат на биофлавоноиди, Butterfly Pea може да стимулира растежа на косата и да намали побеляването на й.

Подмладяване на кожата
Антиоксидантите на Butterfly Pea стимулират синтеза на колаген и еластин, което помага за подмладяване на кожата и намаляване на бръчките, както и други признаци на стареене.

Пеперуденото грахово цвете, като афродизиак
Butterfly Pea традиционно се използва като афродизиак, особено за жени и се използва за лечение на менструални проблеми или бяло вагинално течение (левкорея).

Пеперудения грах, като антиоксидант
Флавоноидите, антоцианините и фенолните съединения в цветята на Butterfly Pea активират антиоксидантната активност, която помага за намаляване на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, причиняващи заболявания и стареене.

Butterfly Pea, като ноотропно средство
Доказано е, че пеперудният грах подобрява когнитивната функция и стимулира мозъчната функция. Той подобрява и възстановява познавателните способности след различни мозъчни увреждания като хипоксия (недостиг на кислород), интоксикации (отравяния) , в случаи на съдова деменция (забравяне в резултат на съдово увреждане) и др. Освен паметта Clitoria Ternatea подобрява вниманието и мотивацията.

Диуретично средство
Butterfly Pea насърчава нормалното уриниране, което от своя страна понижава кръвното налягане

Пеперудено грахово цвете, като аналгетик
Clitoria Ternatea традиционно се използва, като локален анестетик, тъй като е доказано, че помага за облекчаване на болка и подуване.

Анксиолихичен ефект
Butterfly Pea има успокояващ ефект върху тялото, намалявайки стреса и тревожността

Противовъзпалително действие
Цветовете на дълбокото индиго съдържат флавоноиди. Намиращи се в почти всички плодове и зеленчуци, флавоноидите са мощни антиоксиданти с противовъзпалителни ползи за имунната система.

Антиастматичен ефект
Използва се при обикновена настинка, кашлица и астма, тъй като действа отхрачващо и намалява дразненето на дихателните органи.

Против тревожност и депресия
Индикациите са, че високите дози с Пеперудено грахово цвете, могат да бъдат адаптогенни – помагайки на тялото да се справи със стресовите фактори.

Антидиабетно действие
Доказано е, че Butterfly Pea инхибира приема на глюкоза в диетата.

Анти – ХИВ
Butterfly Pea е една от малкото билки, които съдържат циклотиди, които са показали анти-хив ефекти в проучванията.

Противораково и противотуморно дествие
Циклотидите на Clitoria Ternatea могат да унищожат раковите клетки, чрез нарушаване целостта на клетъчната мембрана.

Антимикробно действие
В няколко световни проучвания Butterfly Pea показва значителни антимикробни ефекти срещу Стафилококи (Staphylococcus Aureus).

Антиконвулсантни свойства
Доказано е, че Butterfly Pea помага за намаляване на тежестта и стреса върху тялото от конвулсии, което е от полза при лечението на епилепсия.

Антипиретично действие
Clitoria Ternatea може да помогне за намаляване на температурата, чрез разширяване на кръвоносните съдове точно под кожата, при което въздухът може да охлади кръвта по-лесно.

Ефекти върху здравето на пеперудения грах (Clitoria Ternatea)
На пеперуденото грахово цвете се приписват много ползи за здравето както в китайската, така и в аюрведичната медицина, много от които са подкрепени със съвременни клинични изследвания.

Билката дава добри переспективи в проучвания за нейните стимулиращи мозъка ефекти и широкия спектър от неврологични ползи, включително помощ при депресия, тревожност и намаляване на температурата.

В досегашни проучвания пеперуденото грахово цвете показва, че действа върху няколко ключови системи на тялото:

Нервната система – Пеперуденото грахово цвете има успокояващ ефект върху мозъка
Храносмилателната система – Butterfly Pea е антиеметик (срещу гадене), антидипсик (срещу лошо храносмилане), леко слабително и жлъчегонно (стимулира изтичането на жлъчка от черния дроб)
Кръвоносната система – Пеперуденото грахово цвете е хемостатик (помага за спиране на кървенето) и пречиства кръвта
Дихателната система – Пеперудният грах действа, като отхрачващо средство и е доказано, че намалява дразненето на дихателните органи, полезен при лечение на настинки, кашлица и дори астма.
Пикочната система – Butterfly Pea е диуретик, помага за нормалното уриниране и може да се използва при дисурия (затруднено уриниране)
Репродуктивната система – Докладвано е, че Пеперуденото грахово цвете е сперматогенен, подпомага нормалното производство на сперматозоиди
Покривната система- кожата – преждевременното стареене често е проблем на кожата. Установено е, че флавоноидите, присъстващи в Butterfly Pea, стимулират производството на колаген, повишавайки еластичността на кожата.
Пеперудният грах е едно от малкото растения на земята, които съдържат циклотиди, пептиди, за които е доказано, че притежават анти-хив и противотуморни свойства, докато някои циклотиди са показали, че са токсични към раковите клетки.

Всъщност, въпреки че са необходими повече проучвания, последните китайски изследвания показват, че пеперудният грах е много ефективен срещу определени ракови клетки на белия дроб.

Изследователите също са открили, че прах, направен от смлени листа от пеперуден грах, може да подобри когнитивните способности, подобрявайки паметта и мозъчната сила.

Други проучвания в Индия установяват, че пеперудният грах подобрява нивата на ацетилхолин в тялото – важен невротрансмитер – жизненоважен за комуникацията в мозъка ви.

Ацетилхолинът намалява значително с напредване на възрастта и е установено, че Butterfly Pea стимулира производството му.

Пеперуден грах (Clitoria Ternatea) при косопад
В древната тайландска медицина, билката Butterfly Pea е била използвана от векове за лечение на мъжка плешивост и преждевременно побеляване. Ключова съставка в Butterly Pea е антоцианинът, за който се смята, че увеличава притока на кръв в скалпа и поддържа и укрепва космените фоликули. Според проучване от 2021 г. екстрактът от пеперуден грах може да увеличи хидратацията на кожата ви със 70% един час след локално приложение.

Clitoria Ternatea за мозъка
Въпреки, че са необходими повече изследвания, при проучвания върху животни, Clitoria Ternatea показа обещаващи ефекти за подобряване на паметта с широк спектър от неврологични ползи (антидепресия, анксиолитик, антипиретик). При опитните животни е установено, че между 50 и 100 mg/kg воден екстракт от Clitoria Ternatea подобрява паметта в продължение на 30 дни. 1

По-големи дози от етаноловия екстракт (до 300 mg/kg) също показват ефикасност, като екстрактът от корена очевидно е по-мощен от листата или екстракта от стъблото. 2

Едно in vivo проучване на Clitoria Ternatea се установи, че подобрява холинергичната функция, след перорално приложение. Ключовото активно съединение, което подобрява паметта, е ацетилхолинът. 2 Допълнително проучване с използване на 100 mg/kg воден екстракт от пеперуден грах също установи повишаване на ацетилхолина, локализиран в хипокампуса.3 Това проучване е проведено при новородени и възрастни опитни животни и открива повишаване на хипокампалния ацетилхолин от 130% и 262% от изходните стойности, с най-висока ефикасност при по-възрастните опитни екземпляри.

При опитни мишки, подложени на електрошок (предизвикващи холинергична амнезия) се наблюдава по-висока степен на задържане на паметта с екстракти от корени на Clitoria. 2

Пеперуден грах при безпокойство
Доказано е, че Clitoria Ternatea притежава умерен анксиолитичен и антидепресивен ефект. Чаят от пеперуден грах успява да намали биологичното въздействие на стреса върху плъхове, когато се приема в доза от 400 mg/kg, 4 Високите дози Clitoria Ternatea също се смятат за адаптогенни. 4 Въпреки, че са необходими повече изследвания, Butterfly Pea притежава ефекти за намаляване на стреса.

Пеперудено грахово цвете при диабет
Серия от in vitro проучвания върху въглехидратни ензими открива, че Clitoria инхибира ензимите чревна глюкозидаза (IC 50 от 3,15+/-0,19 mg/ml) срещу чревна захараза (IC 50 4,41+/-0,15 mg/ml) и панкреатична алфа-амилаза (IC50 4,05 +/-0,32 mg/ml). 5

Проучването представя данни от пет храни на растителна основа, оценяващи инхибиторните активности на чревната α-глюкозидаза и панкреатичната α-амилаза и техните адитивни и синергични взаимодействия. Изследването заключава, че Butterfly Pea може да бъде полезен за разработване на функционални храни в комбинация с растителни храни за лечение и профилактика на захарен диабет.

Предварителните изследвания, също предполагат, че Clitoria Ternatea е полезен за черния дроб и е полезен за диабетици, чрез способността си да инхибира приема на глюкоза.

Пеперудено грахово цвете за по-здраво сърце
В проучване на индуцирана хиперлипидемия, Clitoria Ternatea успява да потисне триглицеридите и общия холестерол (при 500 mg/kg) до степен подобна на лекарствата, като Статин, Аторвастатин (50 mg/kg) и гемфиброзил (50 mg/kg). 6 Ползите от приема на чая се наблюдават, чрез активирането на липопротеин липаза (LPL).

Установено е, че както семената на пеперуденя грах, така и екстрактът от корен намаляват триглицеридите, но само коренът е в състояние да намали общия холестерол, което предполага, че билката има положителни ефекти върху сърдечно – съдовото здраве. Резултатите от това проучване установяват, че пеперудният грах, в комбинация с друга билка Vigna mungo (семейство Fabaceae), може да има значителни антихиперлипидемични ефекти.

Пеперуден грах при хипертония
Clitoria Ternatea традиционно се използва, като диуретик, което е потвърдено в проучвания върху животни, но не е проучвано допълнително. 10 Смята се, че Butterfly Pea стимулира отделянето на вода (уриниране), което намалява кръвната маса, като по този начин понижава кръвното налягане. Има също предложения, че този диуретичен ефект помага за бърза, но обикновено преходна загуба на тегло.

Пеперуден грах при грип и простуди
Clitoria Ternatea намалява температурата (антипиретик), чрез разширяване на кръвоносните съдове точно под кожата, което увеличава притока на кръв, където тя може да бъде по-лесно охладена.

В проучване екстрактът от метанол и Clitoria ternatea беше оценен за неговия антипиретичен потенциал при нормална телесна температура и предизвикана от инфекция пирексия.

Екстракт от пеперуден грах в дози от 200, 300 и 400 mg/kg води до значително намаляване на нормалната телесна температура и провокирана от инфекция повишена температура. Ефектът продължава до 5 часа след приема. Изследването показва, че антипиретичният ефект на екстракта е сравним с този на парацетамола (150 mg/kg телесно тегло), стандартно лекарство, предписвано при грип. 7

Пеперуден грах при възпаления
Clitoria Ternatea има благоприятен ефект при астматици. В едно изследване с опитни животни, етанолният екстракт от Clitoria Ternatea констатира, че притежава антиастматични ефекти. 8 В този експеримент не е отбелязана разлика в ефектите между 100, 125 и 150 mg/kg телесно тегло.

Clitoria Ternatea е еднакво ефективна, като лекарството дексаметазон (50 mg/kg) при потискане на левкоцитите и еозинофилите.

Безопасност и токсичност на пеперуденото грахово цвете
Проучванията, оценяващи оралната токсичност на дози до 3000 mg/kg телесно тегло, не дадоха сигнали за наличието на такава в Butterfly Pea. 9

Пеперуденото грахово цвете, като храна, подправка и естествен оцветител
Десерт с цвят на Пеперудено грахово цвете
В Югоизточна Азия Butterfly Pea се използва, като естествен оцветител за храна. В традиционната тайландска кухня цветовете на пеперудения грах се изцеждат, заради техния син екстракт, който след това се смесва с кокосово мляко и други основни съставки за естествено оцветяване на тайландските десерти в синьо и лилаво. „Nam dok anchan“ е сиропирана и освежаваща индигово-синя напитка, която обикновено се консумира в Тайланд, приготвена с цветя от пеперуден грах, мед и захарен сироп.

В бирманската и тайландската кухня цветята също се потапят в тесто и се пържат. Чаят от цветя на пеперуден грах се прави от цветовете на билката и изсушена лимонена трева. Той променя цвета си в зависимост от това, какво се добавя към течността, например, лимоновият сок я оцветява в лилаво.

В малайската кухня се използва воден екстракт за оцветяване на лепкав ориз за „kuih ketan“ и „nyonya chang“. А в Келантан, Източна Малайзия, местните добавят няколко пъпки от това цвете в тенджера, докато готвят бял ориз, за ​​да придадат синкав оттенък на ориза, известен като „nasi kerabu“.

В нашият блог сме публикували статии за използването на Пеперуденото грахово цвете в различни рецепти, лесно приложими в домашни условия.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : (гост) • 0 коментара • 66 прочитания • 53 уникални

таг :




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : oceмcтoтин трийceт и пeт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •